Sosyal Medya

OTOMOBİL

Otomobil piyasasına yeni düzenleme: Bayilere zam yasağı geliyor

Ticaret Bakanlığı’nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10’u geçemeyecek

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasındaki aşırı fiyat artışlarına, stokçuluk ve tüketici mağduriyetine karşı mücadele için mevcut yönetmeliğin kapsamını genişletmeye hazırlanıyor.
 
Bakanlık tarafından hazırlanan taslağa göre, araç bayileri, taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve taşıtın satış fiyatını belirleyen vergilerin ödendiği anda, taşıtın satış fiyatını artıramayacak.
 
Ayrıca, taşıt satışlarında alıcıdan en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme alınabilecek. Bayiler, vergisi ödenmiş taşıtı en geç 15 gün içinde alıcıya teslim etmek zorunda kalacaklar.
 
Garanti süresi içinde arızalanan araçlar için üretici veya distribütör tarafından ikame taşıt tahsis edilene kadar, bayiler ücretsiz ikame taşıt temin edecekler.
 
Alıcılar, taşıt faturası düzenlenene kadar herhangi bir gerekçe belirtmeden ve ceza ödemeden ön ödemeli taşıt satış sözleşmelerinden cayabilecekler.
 
Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla, Türkiye'deki Mercedes, BMW, Audi, Peugeot gibi yabancı markaların satış ve dağıtımını yapan distribütörlere de çeşitli yükümlülükler getiriliyor.
 
Distribütörler, rekabeti bozabilecek uygulamalardan kaçınacak ve bir bayiyi bir ay içinde son üç yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almak zorunda bırakamayacaklar.
 
Ayrıca, distribütörler taşıt fiyatındaki değişimleri 3 gün önceden bayilere bildirmek zorunda olacaklar ve fatura tarihinden sonra taşıt fiyatlarında zam yapamayacaklar.
 
Distribütörler, tavsiye edilen otomobil satış fiyatının elektronik ortamda erişilebilir olmasını sağlamakla yükümlü olacaklar.
 
Ayrıca, yeni taslak ile internet üzerindeki ikinci el otomobil piyasasına da düzenlemeler getiriliyor.
 
İkinci el araç değerlemesi yapan kişi ve şirketler, satıcının beyan ettiği bilgileri dikkate alarak ön değerleme yapacaklar. Model yılına göre 8 yaşın ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ön değerleme sonucu verilen fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki fark yüzde 5'ten fazla olamayacak.
 
Fiziksel inceleme sonucunda tespit edilen ek arızaların bedeli bu farka eklenebilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.