OTOMOBİL
Otoban Hipnozu Nedir? Yol Hipnozu Nedir?
Her zamanki saatte işten çıktınız ve aracınıza bindiniz. Bu sefer her akşam olduğu gibi eve değil, bir arkadaşınızla buluşmaya gideceksiniz. Kontağı çevirdiniz, araba hareket etti… İşte ne olduysa o anda oldu, film koptu.
Her zamanki saatte işten çıktınız ve aracınıza bindiniz. Bu sefer her akşam olduğu gibi eve değil, bir arkadaşınızla buluşmaya gideceksiniz. Kontağı çevirdiniz, araba hareket etti… İşte ne olduysa o anda oldu, film koptu. Kendinizi evinizin önüne park ederken buldunuz. Üstelik yolculukla ilgili hiçbir detayı hatırlamıyorsunuz. Neler oluyor? Aynı anda hem bilinçli hem de bilinçsiz olunabilir mi?
Otoban Hipnozu nedir?
Otoban hipnozu, bilincin ve bilinçaltının farklı şeylere konsantre olmasıyla, beynin otomatisite(hiçbir şeyden etkilenmeyen, kendi kendine çalışan) özelliğinin ortaya çıkmasıdır. Otoban hipnozu yaşayan kişi, aracını güvenli bir şekilde sürmek için, gerekli olan uyaranları algılayıp, doğru zihinsel işlemleri yapmasına karşın, esasen bilinçli zihni sürüşten tamamen farklı bir konuya odaklanmıştır. Otoban hipnozu (yada beyaz çizgi ateşi) genellikle uzun yolculuklarda ortaya çıkar.
Otoban hipnozu ile ilgili bilimsel litaratür!
Bu kavram, ilk olarak 1921 yılında yayınlanan bir makalede “yol hipnozu” adı ile anılmış, araç sürüşü sırasında kişinin, tek bir noktaya bakarak, trans benzeri bir duruma geçmesi olarak tarif edilmiştir. Daha sonra (1929) Walter Mitty tarafından yapılan bir çalışmada, “Gözler açıkken uyumak” olarak tanımlanmıştır. 1950’li yıllara gelindiğinde, nasıl gerçekleştiği anlaşılmayan trafik kazaları bu fenomen ile açıklanmaya başlanmıştır. 1963 yılında terim ilk kez “otoban hipnozu” olarak, G. W. Williams tarafından kullanılmıştır. Ernest Hilgard teorisini geliştirirken, otoban hipnozunu, farklı bir farkındalık hali olarak tanımlamıştır. Bazı teorisyenler, bilincin hipnotik bir ayrışma yaşayabileceğini iddia etmişlerdir. Yani bilincin bir kısmı hipnoz altına girerken, diğer kısmı otomatik bir şekilde yaptığı işi gerçekleştirmeye devam edebilir. Kişi bu süreçte kısmi yada tamamen amnezi(idrak yitimi, bellek yitimi) yaşayabilir.
Otoban Hipnozu konusunda dikkatli olmak hayat kurtarabilir!
Otoban hipnozu sırasında, araç kullanma ile ilgili işlemler çoğunlukla doğru bir şekilde yerine getiriliyor olsa da, ufacık bir hatanın ölümcül sonuçları olabileceğinden, bu bilinç durumuna girme konusunda dikkatli olmalıyız. Özellikle uzun yolculuklarda çıkarken ağır yemek yememek, uykusuz ve yorgun olmamak önemli. Yolculuk sırasında müzik dinlemek ve temiz hava almak yardımcı önlemler arasında sıklıkla öneriliyor.
YOL HİPZONU İLE KARŞILAŞMAMAK İÇİN NE YAPMAK LAZIM?
Hipnoz sırasında, araç kullanma ile ilgili işlemler çoğunlukla doğru bir şekilde yerine getiriliyor olsa da ufak bir hatanın ölümcül sonuçları olabileceğinden, bu bilinç durumuna girme konusunda dikkat etmeliyiz.
Özellikle uzun yolculuklarda çok sık görülen hipnoz durumuna düşmemek için yapılması gereken bazı şeyleri sıralayalım;
1- Sevdiğiniz müzikler yerine temposu sürekli değişen şarkıları tercih ediniz.
2- Sürüş esnasında tek bir noktaya bakmak yerine yol çevresindeki tabela ve levhaları okuyunuz.
3- Sık sık dikiz aynasından çevrenizi kontrol ediniz.
4- Dalgınlık, göz kapakları ve baş ağırlaşması yaşıyorsanız aracınızı kenara çekerek dinlenmeden yola devam etmeyiniz.
5- Gün içinde uyuduğunuz saatlerde yolculuk yapmaktan uzak durunuz. Kulaklık takarak biriyle konuşmak da dikkatinizin dağılmasını engelleyebilirsiniz.
6- Sürüş esnasında bol bol su içiniz ve camı aralık bırakarak temiz hava almanızı sağlayınız.
Henüz yorum yapılmamış.