İPUCU
Hemipleji Nedir? Hemiplejinin Belirtileri Nelerdir ?
Hemipleji tıbbi literatürde vücudun belli bir bölgesinin tutmaması ve işlevleri yerine getirememesi şeklinde tanımlanmıştır. Bu durum halk ağzıyla felç ya da inme şeklinde de adlandırılmaktadır. Hemipleji nasıl olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Felç ya da inme olarak da bilinen, uzuvların bir bölümünün hareket edememesi durumu: Hemipleji
Hemipleji tıbbi literatürde vücudun belli bir bölgesinin tutmaması ve işlevleri yerine getirememesi şeklinde tanımlanmıştır. Bu durum halk ağzıyla felç ya da inme şeklinde de adlandırılmaktadır. Hemipleji nasıl olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir şeklindeki soruların cevabı için yazımızın devamını okuyabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hemipleji, beyin dokusundaki damarlarda meydana gelen problemler dışında beyin dokusunun bir bölümünün işlevlerini yerine getirmemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Hemipleji ya da bilinen diğer adıyla inme gerçekleştikten sonra 1 günden fazla süren semptomlar ortaya çıkar. Bazı hastalarda ölüm de meydana gelebilmektedir.
Hemipleji meydana geldiği konuma göre ve altta yatan sebeplerine göre farklı farklı isimlendirilmektedir. Eğer vücudun sağ tarafı etkilenirse sağ hemipleji, eğer vücudun sol tarafı etkilenirse sol hemipleji olarak adlandırılmaktadır. Eğer hemipleji tablosu beyin dokusundaki kanamalara bağlı olarak görülmüş ise hemorajik hemipleji, eğer damarlardaki tıkanmaya ve daralmaya bağlı olarak görülmüş ise iskemik hemipleji olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra beyin ve omuriliğin ortaya çıkardığı inme tablosu da bulunmaktadır. Eğer bu organlara bağlı olarak inme görülüyorsa spastik hemipleji, eğer bu organlara bağlı olarak görülmüyorsa flask hemipleji olarak adlandırılmaktadır.
Hemiplejinin Belirtileri Nelerdir ?
Hemipleji tablosu ortaya çıkan bireylerde semptomlar ani bir şekilde gelişir. Görülen ilk semptomlar ise vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan uyuşukluk ve işlev kaybı ile karakterizedir. İşte hemiplejide görülen belirti ve bulgular;
- Vücudun sağ bölgesinde ve sol bölgesinde his kaybı
- Vücudun sağ bölgesinde ve sol bölgesinde duyu kaybı
- Konuşma problemleri
- Yürüme bozuklukları
- Denge kaybı
- İşitme, tat alma, görme ve koklama duyularında kayıp
- Soğuk ve sıcağı ayırt edememe
- Vücudun belli bir bölgesinde uyuşukluk ve karıncalanma
- Titreme gibi belirti ve bulgular hemiplejide yaygın bir şekilde görülmektedir.
Hemiplejinin Nedenleri Nelerdir ?
Hemipleji yani bilinen diğer adı ile inme birçok sebebe bağlı olarak görülebilen bir sağlık sorunudur. Çevresel etmenler, genetik yatkınlık ve diğer sistemik hastalıklar başta olmak üzere altta yatan birçok neden hemiplejinin meydana gelmesine sebep olabilmektedir. İşte hemiplejiye neden olan risk faktörleri;
- İlerleyen yaş
- Erkek cinsiyet
- Siyahi ve sarı ırk
- Ailede geçmişteki hemipleji öyküsünün bulunması
- Genetik yatkınlık
- Şeker hastalığı
- Uzun yıllar devam eden sigara kullanımı
- Mevcut olarak bulunan kardiyovasküler sistem hastalıkları
- Yüksek tansiyon
- Damar tıkanıklığı
- Atrial fibrilasyon
- Kansızlık hastalığı
- Aşırı kiloya sahip olma
- Kanda aşırı miktarda bulunan yağ molekülleri
- Menopoz sonrası başlanan hormon tedavileri
- Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme biçimi
- Hareketsiz bir yaşam
- Uzun süreli devam eden alkol tüketimi
- İlaç kullanımı
- Homosistein proteinin vücuttaki miktarının artması
- Migren
- Çeşitli enfeksiyon hastalıkları
- Pıhtılaşma mekanizmasındaki bozukluk
- Doğum kontrol ilaçlarının kullanılması
- Uyku apnesi
- Epidural anestezi yöntemi gibi nedenler hemiplejiye neden olabilmektedir.
Hemipleji Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?
Tedavisinin planlanması için hemipleji teşhis kesin bir şekilde konulması gerekmektedir. Bunun içinde iyi bir anamnez alınması, fiziki muayene, bilgisayarlı tomografi, MR incelemesi ve girişimsel anjiyografi ile hastalar üzerinde incelemeler yapılmalıdır. Kesin tanı konulduktan sonra altta yatan nedenler göz önünde bulundurularak tedavi planlamaları yapılır.
Hemipleji ya da bilinen diğer adı ile inme tedavisi planlanırken hastalarda görülen belirti ve bulgular göz önünde bulundurulmalıdır. Hasta üzerinde yapılan değerlendirmeler sonucunda tıbbi ilaç tedavisine ve cerrahi tedavilere başvurulmalıdır.
Eğer hemipleji damar tıkanıklığına bağlı olarak görülüyor ise öncelikle ilaçlar kullanılarak bu tıkanıklığın giderilmesi sağlanır. Bunun için de heparin gibi antikoagülanlar yani kan sulandırıcılar kullanılır. Fakat tıbbi ilaç tedavisine rağmen hemipleji iyileşme göstermiyorsa ve devam ediyorsa cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Girişimsel anjiyoplasti olarak adlandırılan bu işlem sonucunda damardaki tıkanıklık tespit edilir ve iyileşme sağlanır.
Henüz yorum yapılmamış.