Sosyal Medya

KARADENİZ

300 ton gümrüksüz çay kimin?

2 Mart 2021 tarih ve 33411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3583 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile Azerbaycan’dan gümrük vergisinden muaf olarak 300 ton çay ithalatının serbest bırakıldı.

2 Mart 2021 tarih ve 33411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3583 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı ile Azerbaycan’dan gümrük vergisinden muaf olarak 300 ton çay ithalatı serbest bırakıldı.
 
 
Aşağıdaki tabloya bakıldığında Türkiye'den Azerbaycan'a 2017 yılının Ocak-Kasım ayları arasında toplam 13 bin 138 kg çay ihracı gerçekleştirilmiş. Karşılığında 168 bin 773 dolar para girdisi olmuş. 2018 yılının Ocak ve Kasım aylarında 7 bin 664 kg çay iharacayı gerçekleştirilmiş. Karşılığında 83 bin 645 dolar para girdisi olmuş. Tabloya bakıldığında Türkiye'den Azerbaycan'a çay ihracatı neredeyse yarı yarıya düşmüş olarak görülüyor. 
 
 
Konuyla ilgili olarak Mehmet Bekaroğlu meclise bir soru önergesi verdi.
 
ÇAYKUR’un çay satmada zorlandığı, 100 bin tonun üzerindeki çayının stoklarda beklediği, depolarda küflendiği, ÇAYKUR'un Azerbaycan'a çay ihracaatı için görüşmelerinin sürdürüldüğü bir dönemde Azerbaycan'dan gümrüksüz çay ithalatına izin verilmesinin, Doğu Karadeniz Bölgesinde geçimi çay tarımı ve sanayisine bağlı olan yaklaşık 1 milyon kişiyi mağdur edeceğini belirten Bekaroğlu, kamuoyunun, Türk çayına vurulan bu darbenin nedenini merak ettiğini ve bu kararı “ihanet” olarak algıladığını ifade ederek, Türk çayına vurulan bu darbenin nedenini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye sordu.
 
TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde; gümrüksüz çay ithalatına izin verilen Azerbaycan’ın toplam yıllık çay üretim miktarının 1.000 ton, iç tüketiminin ise 2.000 ton civarında olduğunu belirten Bekaroğlu, "Azerbaycan’ın kendi ürettiği çay iç tüketimine yetmezken ve dışarıdan çay ithal ederken Türkiye’ye çay ihraç edecek olmasının altında başka amaçlar olduğu izlenimi doğmaktadır. Azerbaycan'a çay satmamız gerekirken onlardan gümrük vergisiz çay almamızı sağlayacak düzenleme yapılması, birilerinin özel çıkarları için bütün Doğu Karadeniz Bölgesinin gözden çıkarıldığı anlamına gelmektedir." dedi.
 
"Söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararında belirtilen 300 ton çayı Azerbaycan’dan gümrüksüz olarak kim veya kimler getirecek?" diye soran Bekaroğlu, ayrıca, Türkiye’de kamu ve özel sektör eliyle üretilen ve stok fazlası olan çay, ÇAYKUR ve bölge halkının aleyhine olan  bu kararın, hangi çevrelerin isteği ile alındığını, bu kararın Türk çayına ve tarımına ne gibi katkı sağlayacağı sorularını da Bakan Pakdemirli'nin cevaplamasını istedi.
 
"Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithal edilmesi kararının; peynir, sofralık üzüm, elma, erik, kayısı, domates vb. gibi gıda ürününün değişik miktarlarda gümrüksüz olarak ithaline izin veren çok sayıda G.T.İ.P.(Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu)nu içeren Cumhurbaşkanlığı Kararının içerisinde yer almasının nedeni nedir? Azerbaycan’dan gümrüksüz çay ithalatı kararı gizlenmeye mi çalışılmaktadır?" sorularını da Bakan Pakdemirli'ye yönelten Bekaroğlu, özel bir çıkar grubu adına alındığı anlaşılan ve kamuoyunda büyük tepki çeken bu kararın iptal edilmesini isteyerek, çaya ve çay üreticisine darbe vurmak yerine ÇAYKUR’un stoklarında bekleyen çayların satışı için Tarım ve Orman Bakanlığının  girişimlerde bulunmasını istedi.
 

3 Yorum

  1. Fipek3

    Mart 04, 2021 Perşembe 19:02

    BU HABER DOĞRU İSÇAYKURUN DEPOLARI KUE-E ÜRETİCİYE ÇAY TARIMINA İHANETTİR.SN BAŞKAN BUNU NASIL İMZALADI.ÇAYKURUN DEPOLARI ÇAY DOLU .2-3 KİŞİ PARA KAZANACAK DİYEÇAY İTHALİNE İZİN VERMEK AKIL İŞİMİ.AYIP OLUYOR.

  2. Fipek3

    Mart 04, 2021 Perşembe 18:36

    BU HABER DOĞRU İSE RİZELİYE İHANETTİR.KİM OLURSA OLSUN ÜRETİCİ,LER OLARAK KINIYORUZ.

  3. Fipek3

    Mart 04, 2021 Perşembe 18:34

    BU HABER DOĞRU İSE RİZELİYE İHANETTİR.KİM OLURSA OLSUN ÜRETİCİ,LER OLARAK KINIYORUZ.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.