GÜNDEM
Fatih Dönmez: Karadeniz gazı, önümüzdeki yıl kullanılacak
Bakan Dönmez, Filyos'ta yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. 2023'ü işaret eden Dönmez, "Yurdumuzun dört bir köşesinde Karadeniz gazı kullanılır hale gelecek" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının kullanımına ilişkin konuştu.
Dönmez, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yapımı süren Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde incelemede bulundu.
KARADA YAPILAN ÇALIŞMALARI İNCELEDİ
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin'den bilgi alan Bakan Dönmez, tesis bölgesinde yer alan seyir terasında açıklama yaptı.
Dönmez, yılın son gününü Yavuz Sondaj Gemisi'nde gizli kahramanlarla geçirdiklerini, bugün de karada yapılan çalışmaları yerinde inceleme imkanı bulduklarını söyledi.
Tesisin 3 bin 200 dönümlük alanda inşa edildiğine dikkati çeken Bakan Dönmez, şunları kaydetti:
"ÖNÜMÜZDEKİ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE..."
"Bu büyüklükte, bu kapasitede tesis, sanırım Avrupa'da artık ilk sıralarda yer alacak bir tesistir. Son teknolojiyi kullanacağız. İnşallah Rabb'im nasip ederse artık 2022'deyiz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bu gazı burada yakmış olacağız, hizmete alacağız. Sonra da ulusal iletim sistemimize bağlamak suretiyle artık yurdumuzun dört bir köşesinde Karadeniz gazı kullanılır hale gelecek.
"HALKIMIZ VE DEVLETİMİZ KAZANACAK"
Hem halkımız hem devletimiz kazanacak. Herkes mutlu olacak. Projede emeği geçen başta TPAO çalışanları, yöneticileri olmak üzere yine onun iştiraki olan OTC'nin yöneticilerine ve çalışanlarına, yüklenici firmalara, taşeronlara, mühendislere, işçilere, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Rabb'im kazasız belasız zamanında bitirmeyi nasip etsin. Teşekkür ederim."
Filyos'a doğalgaz işleme tesisi inşa edeceklerini anımsatan Dönmez, şunları dile getirdi:
İLK ETAPTA 10 MİLYON METREKÜP
"Karadeniz'de çıkan gaz buradan karaya çıkacak. İlk etapta 10 milyon metreküp günlük ama 40 milyon metreküpe kadar kapasitesi olan bir işleme tesisi projelendiriyoruz. Şu anda sahada hummalı çalışma var. Yer altıyla, zemin ıslahıyla ilgili çok yoğun çalışma var. Bazı yerlerde tabii kazıklar dikiliyor. Yine yer altı su seviyesinin kontrol edilebilmesi için su tüketimi yüksek ağaçlar dikildi. Bu proje aynı zamanda çevreci de bir proje. Çevreye saygılı bir proje."
Henüz yorum yapılmamış.