Sosyal Medya

RİZE

Afetle mücadele: Rize örnek şehir olma yolunda

Kentte sel, taşkın ve heyelanlara ilişkin saha çalışması başlatıldı. Akademisyen Yıldız, gelecekte kayıpların artabileceğine ilişkin uyarıda bulundu.

İngiltere'de görevli Türk akademisyen, sık sık heyelanların yaşandığı Rize'de kritik bir çalışma için kolları sıvadı.
 
Leicester Üniversitesi Risk Yönetimi Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Yıldız, Türkiye'de ve özellikle Doğu Karadenizde meydana gelen sel, taşkın ve heyelanlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
İklim değişikliği kayıpları artırabilir endişesi
 
Yıldız “Rize ilinde meydana gelen sel, toprak kayması ve taşkın olayları yüksek sayıda can ve mal kayıplarına sebebiyet vermektedir. Son zamanlarda yaşanan iklim değişikliğinin ise bu kayıpları daha da artıracağı tahmin edilmekte.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
Yıldız, bölgede zarar azaltma çalışmaları kapsamında devlet yetkilileri tarafından önemli adımlar atıdığını belirtti.
 
Rize örnek şehir olma yolunda ilerliyor
 
Rize'de sel, toprak kayması ve taşkın risk yönetimine yönelik yapılan proaktif çalışmaların büyük önem taşıdığını anlatan Yıldız, söz konusu kentin afetlere dirençli şehirler oluşturulması konusunda örnek şehir olma yolunda ilerlediğini ifade etti.
 
Konuya ilişkin akademisyen Yıldız, “İklim değişikliği şiddetli hava olaylarını yoğunlaştırmaya devam ederken, devlet ve vatandaşların daha etkili risk yönetimi stratejilerine öncelik vermesi gerekmektedir. Daha direçli ve sürdürülebilir şehirler inşa etmek için toplumun bütün kesimlerinin birlikte çalışması bir zorunlukluk haline gelmiştir.” dedi.
 
Kritik saha çalışması
 
Dr. Ayşe Yıldız, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Öğretim Görevlisi Gökhan Sırmalı ile Rize'deki sel, taşkın ve heyelanlara ilişkin saha çalışması yürütüyor.
 
Çalışma kapsamında, bölgedeki afet riskinin azaltılmasına ilişkin oldukça kapsamlı sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.
 
2021 felaketi
 
Rize, özellikle 2021 yılında bol yağışlı bir sezon geçirmiş, günlerce süren yağışlar neticesinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle yüzlerce köy yolu ulaşıma kapanmıştı. 14 Temmuz felaketinde kentte can kayıpları yaşanmıştı.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.