İsrail’de 7 Ekim sürecinin ardından gerçekleştirilen ilk genel seçimlerde, sandık başına giden seçmen oranı yüzde 77 ile tarihi bir rekora ulaştı. Açıklanan ilk çıkış anketleri, ülkede derin bir siyasi belirsizliğin kapıda olduğunu gösteriyor.
Devlet televizyonu KAN verilerine göre Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki iktidar bloku ile Gadi Eisenkot öncülüğündeki muhalefet 51’er milletvekili kazandı. Toplam 120 sandalyeli Knesset’te hükümet kurmak için şart olan 61 koltuğa hiçbir ittifak tek başına ulaşamadı.
Netanyahu’nun partisi Likud 27 sandalye elde ederek yarışı birinci bitirirken, Eisenkot liderliğindeki Yaşar Partisi 21 sandalyeyle ikinci sırada yer aldı. Seçim akşamı muhalefet cephesinde sevinç gösterileri düzenlenirken, Likud yöneticilerine basına konuşma yasağı getirildi.
Koalisyon Arayışları ve Liderlerin İlk Açıklamaları
Likud seçim merkezinde taraftarlarına seslenen Binyamin Netanyahu, partisinin sandıktan en güçlü güç olarak çıktığını vurguladı. Netanyahu, Filistinli partileri sert sözlerle hedef alarak Siyonist partilere birlik çağrısında bulundu.
Muhalefet kanadının lideri Gadi Eisenkot ise mevcut başbakanın siyasi kariyerinin sona erdiğini savundu. Eisenkot, halkın açıkça değişim yönünde irade gösterdiğini belirterek yeni hükümeti kendilerinin kuracağını ilan etti.
Arap Partilerinden Sandıkta Tarihi Başarı
Seçimlerin en çarpıcı gelişmelerinden birisi, İsrail vatandaşı Filistinlilerin oylarıyla Knesset’e giren Arap partilerinin 18 sandalye kazanması oldu. Bu sonuç Ortak Liste merkezinde büyük bir coşkuyla karşılandı.
Buna rağmen muhalefet blokundaki kimi partilerin Arap listeleriyle iş birliğine mesafeli yaklaşması, olası bir uzlaşmayı zorlaştırıyor. Resmi sonuçların itirazların ardından sekiz gün içinde kesinleşmesi ve hükümet kurma sürecinde kilit rolü küçük partilerin üstlenmesi bekleniyor.
