Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım Zafer Günü kutlamalarına iştirak etmek amacıyla kardeş ülke Azerbaycan‘a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan’ı taşıyan uçak, Karabağ’ın sembol noktalarından biri olan Füzuli Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptı.
Havalimanında bizzat Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılanan Erdoğan, mevkidaşı ile kol kola yürüyerek heyetleri selamladı. Samimi anların yaşandığı karşılamanın akabinde iki lider temasların yürütüleceği noktalara doğru hareket etti.
Zirvenin Adresi Tarihi Şuşa Kenti
Füzuli’deki karşılamanın ardından heyetler, işgalden kurtarılan kadim şehir Şuşa‘ya intikal etti. Şuşa Valiliği önünde yapılacak resmi karşılamanın peşinden iki liderin ikili ve heyetler arası görüşmelere geçmesi hedefleniyor.
Görüşmelerde hem ikili stratejik işbirliklerinin hem de bölgesel ve küresel meselelerin değerlendirileceği, ardından ortak basın açıklaması yapılacağı bildirildi. Ziyaret programı kapsamında Erdoğan’ın, Hankendi’deki Zafer Anıtı ve Hocalı Soykırım Anıtı’na çelenk bırakması da bekleniyor.
Bakanlar Düzeyinde Kritik Çıkarma
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyarette eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve TDT Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım gibi üst düzey isimler eşlik ediyor. Heyette Türk dünyasıyla ilişkilerden sorumlu çok sayıda yetkili de hazır bulunuyor.
Günü anlamlandıran tebrik mektubunda Erdoğan, Karabağ’ın hürriyetine kavuşmasının Türk dünyasının ortak gururu olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı ayrıca, ‘Tek millet, iki devlet’ vizyonunun bölgede kalıcı barışın ve istikrarın teminatı olduğunu bir kez daha kaydetti.
