Ankara’dan Atina’ya Çok Sert Müftü Tepkisi: “Lozan’a Derhal Riayet Edin”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Yunanistan'ın Gümülcine ve İskeçe'ye müftü dayatmasına sert tepki göstererek Atina'yı Lozan Antlaşması'na uymaya ve soydaşların iradesine saygı duymaya çağırdı.

Ankara'dan Atina'ya Çok Sert Müftü Tepkisi: "Lozan'a Derhal Riayet Edin"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Yunan idaresinin Gümülcine ile İskeçe bölgelerine yönelik gerçekleştirdiği tartışmalı müftü atamalarına karşı çok sert bir tepki gösterdi. Sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, bu hamlenin Batı Trakya Türklerinin inanç ve vicdan özgürlüğüne açık bir müdahale niteliği taşıdığını dile getirdi.

Söz konusu tek taraflı tasarrufun, Atina’nın on yıllardır sürdürdüğü asimilasyon ve inkar siyasetinin güncel bir tezahürü olduğu vurgulandı. Bir azınlık toplumuna dini liderlerin devlet eliyle zorla kabul ettirilmesinin ne evrensel hukuk normlarıyla ne de temel demokrasi anlayışıyla bağdaşabileceği ifade edildi.

“Seçilmiş Müftülerin Meşruiyeti Tartışma Götürmez”

Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’nın kendi dini temsilcisini sandıkta belirleme hakkının pazarlık konusu yapılamayacağını belirten Kurtulmuş, bu ihlalin tüm insan hakları savunucularının ortak sorunu olduğunu kaydetti. Küresel ölçekte hak ve özgürlükleri savunduğunu öne süren aktörlerin bu açık haksızlık karşısında sessizliğe gömülmemesi gerektiğinin altı çizildi.

Halkın hür iradesiyle makama gelen müftülerin hukuki ve manevi zeminini hiçbir idari dayatmanın ortadan kaldıramayacağı net bir dille aktarıldı. Yunanistan makamları, halkın iradesine teslim olmaya ve hukuk dışı uygulamaları vakit kaybetmeden sonlandırmaya davet edildi.

Lozan Yükümlülükleri ve Türkiye’nin Kararlı Tutumu

Yunanistan’a tarihi taahhütlerini hatırlatan Kurtulmuş, komşu ülkenin Lozan Barış Antlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Azınlığın seçtiği meşru dini liderlerin resmi olarak tanınmasının ertelenemez bir sorumluluk olduğu aktarıldı.

TBMM Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Batı Trakya’daki soydaşlarının haklı mücadelesinde daima en büyük güvence olacağını belirtti. Hak, kimlik ve inanç muhafazasında soydaşların hiçbir koşulda yalnız bırakılmayacağı mesajı kararlılıkla yinelendi.

Mobil sürümden çık