Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yayımlandı: Diyanet’te Dev Rotasyon! Rize ve Yalova Müftülerinin Görev Yerleri Değişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan atama kararnamesi uyarınca Diyanet İşleri Başkanlığı taşra ve merkez teşkilatında kapsamlı bir revizyona gidildi. 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri doğrultusunda hayata geçirilen kararlar kapsamında 6 il müftüsü görevden alınırken, onlarca ilde geniş çaplı rotasyon gerçekleşti.
Açıklanan kararlar doğrultusunda Rize ve Yalova müftülükleri arasında karşılıklı görev değişimi yaşandı. 2020 yılından bu yana Rize İl Müftülüğü görevini yürüten Naci Çakmakçı Yalova İl Müftülüğüne atanırken, Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk ise Rize İl Müftülüğü görevine getirildi. Kararname ile Diyanet Akademisi Başkanlığına da Prof. Dr. Ahmet Bostancı atandı.
Diyanet Akademisi ve Merkez Teşkilatında Kritik Atama
Yayımlanan kararlar uyarınca Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında önemli bir makam değişimi yaşandı. Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan görevinden alınırken, boşalan başkanlık makamına Prof. Dr. Ahmet Bostancı getirildi.
6 İl Müftüsü Doğrudan Görevden Alındı
Resmî Gazete’de yer alan karara göre 6 ilin müftüsü merkeze çekilerek görevden alındı:
-
Bilecik İl Müftüsü: Ahmet Dilek
-
Karabük İl Müftüsü: Ali Erhun
-
Kocaeli İl Müftüsü: Mehmet Sönmezoğlu
-
Nevşehir İl Müftüsü: Kazım Güzel
-
Zonguldak İl Müftüsü: İbrahim Halil Demir
-
Konya İl Müftüsü: Ali Öge
İller Arasında Kapsamlı Rotasyon Haritası
Kararname ile Türkiye genelinde çok sayıda il müftüsünün görev yeri değiştirildi:
-
Konya: Celal Büyük (Diyarbakır İl Müftüsü)
-
Diyarbakır: İsmail Fakirullahoğlu (Erzincan İl Müftüsü)
-
Erzincan: Selim Yazıcı
-
Kocaeli: Hüseyin Demirtaş (Bolu İl Müftüsü)
-
Bolu: Selçuk Kılıçbay (Giresun İl Müftüsü)
-
Giresun: Hüseyin Okuş (Hakkari İl Müftüsü)
-
Hakkari: Recep Eren
-
Şanlıurfa: Mehmet Sırrı Şık (Van İl Müftüsü)
-
Van: Kadir Koçak (Bitlis İl Müftüsü)
-
Bitlis: Ömer Keskin (Bartın İl Müftüsü)
-
Bartın: Mehmet Çelebi
-
Adana: Lütfü İmamoğlu (Afyonkarahisar İl Müftüsü)
-
Afyonkarahisar: Ali Hayri Çelik (Burdur İl Müftüsü)
-
Burdur: Paşa Bektaş (Sinop İl Müftüsü)
-
Sinop: Mehmet Arslaner
Becayiş ve Çapraz Atamalar:
-
Aydın & Samsun: Aydın İl Müftüsü Hasan Güneş Samsun’a, Samsun İl Müftüsü Seyfullah Çakır ise Aydın’a atandı.
-
Rize & Yalova: Rize İl Müftüsü Naci Çakmakçı Yalova’ya, Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk Rize’ye atandı.
-
Kilis & Iğdır: Kilis İl Müftüsü Alettin Bozkurt Iğdır’a, Iğdır İl Müftüsü Zahit Demirel Kilis’e atandı.
Yeni Rize İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk Kimdir?
1970 yılında Trabzon’un Of ilçesine bağlı Geçitli köyünde doğdu. İlkokulu köyünde tamamladıktan sonra 1984 yılında Of-Balaban Kur’an Kursu’nda hafızlığını bitirdi. 1992’de İstanbul Gaziosmanpaşa İmam-Hatip Lisesi’nden, 1999’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
2002 yılında İstanbul Haseki Eğitim Merkezi Müftü-Vaizler İhtisas Kursu’nu tamamlayan Yılmaztürk, 2004 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı, Arap Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisansını yaptı.
Erzurum, Rize ve İstanbul’da 10 yıl boyunca İmam-Hatip olarak görev yapan Yılmaztürk; Hasankeyf, Bozkurt, Safranbolu ve Ümraniye ilçe müftülükleri görevlerinde bulundu. 2018 yılında Karabük İl Müftüsü, 2022 yılında ise Yalova İl Müftüsü olarak atandı. Son kararname ile Rize İl Müftülüğü görevine getirilen Yılmaztürk, evli ve 4 çocuk babası olup iyi derecede Arapça bilmektedir.
Yalova İl Müftülüğüne Atanan Naci Çakmakçı Kimdir?
1976 yılında Rize Muradiye Köyü’nde doğdu. Hafızlığını 1989 yılında Pekmezli Kur’an Kursu’nda tamamladı. 1996’da Rize İmam Hatip Lisesi’nden, 2002’de KTÜ Rize İlahiyat Fakültesi’nden, 2005’te ise Trabzon Akçaabat Darıca Eğitim Merkezi’nden mezun oldu.
Görev hayatına 1997 yılında Ardeşen’de İmam-Hatip olarak başlayan Çakmakçı; Fındıklı İlçe Vaizliği, Rize İl Vaizliği ve Din Hizmetleri Şube Müdürlüğü vekilliği yaptı. Tutak ve İnebolu İlçe Müftülükleri görevlerinin ardından 2016 yılında Rize İl Müftü Yardımcılığına atandı. Nisan 2020’de yayımlanan kararname ile Rize İl Müftüsü olarak görevlendirilen Çakmakçı, son kararname ile Yalova İl Müftülüğü görevine atandı. Çakmakçı, evli ve 3 çocuk babasıdır.

