Ana Sayfa Arama Galeri Video
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vergi savaşından kaçan Çinliler, Türkiye’ye üretime geliyor

ABD Başkanı Trump’ın Çin’e karşı başlattığı ek gümrük vergisi savaşı, Pekin’in de karşılık vermesiyle küresel piyasaları alt üst etti. Çinli firmalar, yatırım için Türkiye’ye yöneliyor. Geçtiğimiz birkaç ay içinde otomotiv, batarya, demir-çelik öne çıkan sektörler oldu. Son olarak listeye Mobiltel ile yatırım görüşmeleri yapan Çinli firmalar eklendi.

ABD Başkanı Trump’ın Çin’e karşı başlattığı ek gümrük vergisi savaşı,

ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi savaşlarının etkisiyle, Çinli şirketler yatırım rotasını Türkiye’ye çevirdi. Geçtiğimiz haftalarda otomotiv devleri Chery ve BYD’nin Türkiye’deki yatırımları gündeme gelirken, şimdi de Çinli firmalar farklı sektörlerde üretim yapmak amacıyla Türkiye’de görüşmelere başladı. Öne çıkan gelişmelerden biri, Mia Teknoloji’nin bağlı şirketi Tripy Mobility’nin, Çin’in lider elektrikli mikromobilite araçları ve batarya üreticisi Suzhou Dynalion Technology ile Türkiye’de üretim yapmak için bir mutabakat zaptı (MoU) imzalamasıydı.

Şimdi ise Türk teknoloji şirketi Mobiltel İletişim, Çinli firmalarla Türkiye’de üretim yapmak için masaya oturdu. Mobiltel, ABD’nin yeni vergi reformları doğrultusunda Çinli üreticilerle görüşmelere başladığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, bu süreçte AGM Teknoloji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye ait tesislerde üretimi yapılacak ürünlerin Türkiye pazarında satış ve dağıtımı, ayrıca ihracat için global pazarlarda Mobiltel tarafından üstlenilecek. Şirket, bu adımın uluslararası ticaret hacmini artırma ve üretim kabiliyetlerini geliştirme hedefi taşıdığını belirtti.

Çinli yatırımcılar, otomotiv sektörüne olan ilgilerinin yanı sıra, Türkiye’de büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Çinli BYD, Manisa’da 1 milyar dolarlık bir otomobil fabrikası kurmayı planlarken, Chery de Samsun’da benzer büyüklükte bir yatırım yapmayı hedefliyor. Çinli şirketler, bu yatırımların yan sanayiyi destekleyecek adımlarla pekiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yalova’da ise Çinli Yongjin Technology Group, Hainan Fuxinhui Investment Co. Ltd ve Singapurlu Lanhe Holdings Co. Ltd., 257 milyon dolar (yaklaşık 10 milyar TL) değerinde bir çelik fabrikası kurmak için adımlar attı. Bu çelik fabrikası, yıllık 400 bin tonluk soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik işleme kapasitesine sahip olacak ve 2028 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu yatırım, Türkiye’nin sanayi ve ticaret hacmini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Reklamı Geç
KASIM SUİÇMEZ

Kaynak: Haber53