Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni düzenlemeye dair dikkat çeken detayları kamuoyuyla paylaştı. Bakan Şimşek, hazırlıkları süren modelin tüm emeklileri kapsayacağını fakat maaş artışlarının yaş ve prim gün sayısına göre farklılık göstereceğini duyurdu.
Vatandaşların alım gücünü artırmayı temel hedef olarak belirlediklerini dile getiren Şimşek, refah payının adil bir biçimde dağıtılmasını amaçladıklarını söyledi. Gelir dağılımında adaleti sağlarken tek tip artış yerine bireysel kriterlerin esas alınacağını vurguladı.
Kritik Tarih Olarak Aralık Ayı İşaret Edildi
Teknik çalışmaların sürdüğünü belirten Şimşek, nihai taslağın büyük ihtimalle Aralık ayı içerisinde tamamlanarak bütçe görüşmelerinin hemen ardından Meclis’e sunulacağını bildirdi. Emeklilerin en büyük probleminin hayat pahalılığı olduğuna işaret eden Bakan, temel gayelerinin enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneye düşürmek olduğunu kaydetti.
Seyyanen artış uygulansa dahi prim ve yaş dengesinin mutlak surette gözetileceğini ifade eden Şimşek, adaleti zedelemeyecek bir formül üzerinde durduklarını belirtti. Bu sayede çalışma hayatında daha uzun süre kalıp prim ödeyenlerin haklarının korunması hedefleniyor.
Fon Soruşturmasında Kararlılık Mesajı: Kamudan Bir Kuruş Çıkmadı
Gündemdeki tasfiye edilen fonlara ilişkin yürütülen adli ve idari süreçlere de değinen Şimşek, soruşturmalarda asla taviz verilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti. Şeffaflıktan yana olduklarını vurgulayan Bakan, ilgili kişi ve fon listelerinin kamuoyuna açıklanması hususunda kendisi açısından herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) aracılığıyla 45 kişiden toplam 21,3 milyar lira temin edildiğini açıklayan Şimşek, bu tutarın 10,7 milyar lirasının tasfiyeci bankalara aktarıldığını bildirdi. Yürütülen tüm operasyonların titizlikle yönetildiğini vurgulayan Bakan, tasfiye sürecinde devletin ve hazinenin tek bir kuruşunun bile kullanılmadığının altını çizdi.
