Fransa yönetimi, son dönemdeki şiddetli çatışmaların ardından hafta sonu beklenen yeni eylem dalgası öncesinde olağanüstü güvenlik tedbirleri aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kontrolü sağlamak amacıyla sadece sendikal yürüyüşlere onay verileceğini açıkladı.
Görevlendirilen güvenlik gücü sayısı yüzde 20 artırılırken, Elysee Sarayı yeni kısıtlamaların kapıda olduğunu duyurdu. Şiddet eylemlerinin ardından yürütülen soruşturmalarda 2 bin 700’den fazla kişi gözaltına alınırken 217 eylemci hızla cezaevine gönderildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ise polisin müdahalelerinde çocukların ağır yaralanmasına yol açan yöntemleri sert dille eleştirdi. Yapılan açıklamada kamu düzeninin korunması istenirken orantısız güç kullanımının hukuka aykırı olduğu vurgulandı.
Turizm ve Ticaret Durma Noktasında
Olayların tırmanma ihtimali nedeniyle dünyaca ünlü Louvre Müzesi ve Louis Vuitton Vakfı kapılarını ziyaretçilere tamamen kapattı. Marsilya Ticaret Odası da can ve mal güvenliği gerekçesiyle esnafa hafta sonu boyunca kepenk indirme çağrısında bulundu.
Öğrenci temsilcileri ve Sarı Yelekliler ise hükümetin getirdiği yasak kararlarına karşın gösteri hakkını savunarak sokaklara çıkacaklarını belirtti. İşçi sendikaları, getirilen sert yasakların toplumsal öfkeyi dindirmek yerine daha fazla körükleyeceği uyarısını yaptı.
Seçim Öncesi Siyasi ve Ekonomik Kriz
Hayat pahalılığı ve bütçe kesintileri halkın tepkisini çekerken, Fransa tahvillerinin risk primi son 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Cumhurbaşkanlığı yarışına altı ay kala yayımlanan son kamuoyu anketleri, aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in açık ara önde olduğunu gösteriyor.
Tüm bu gerilimin ortasında, Paris yakınlarındaki Trappes kasabasında düzenlenen silahlı saldırı ülkede tansiyonu daha da tırmandırdı. Bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin yaralandığı olayın faili güvenlik güçlerince kıskıvrak yakalandı.
