Küresel gıda krizinin önüne geçilmesi amacıyla Karadeniz sularında güvenliğin yeniden sağlanması için kritik bir diplomatik adım atıldı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Karadeniz güzergahındaki tahıl taşımacılığını güvenceye alacak kısmi ateşkes önerisi için Ankara ile temas halinde olduklarını duyurdu.
Rubio, uluslararası kamuoyunun sevkiyat rotalarının korunması yönündeki taleplerinin her geçen gün daha da arttığını vurguladı. Bu doğrultuda Türkiye’nin masaya getirdiği kısmi ateşkes formülünün Washington yönetimi tarafından titizlikle incelendiği ifade edildi.
Ankara’nın Arabuluculuk Rolü Yeniden Devrede
Türkiye’nin savaşın ilk dönemlerinden itibaren yürüttüğü mekik diplomasisi, dünya genelinde takdir toplamaya devam ediyor. Daha önce hayata geçirilen Karadeniz Tahıl Koridoru tecrübesinin ardından atılacak bu yeni adımın, küresel gıda fiyatlarındaki baskıyı hafifletmesi hedefleniyor.
Amerikan yönetiminin, söz konusu planın teknik ayrıntılarını uluslararası ortaklarıyla müzakere ettiği bildirildi. Bölgesel istikrarı önceleyen bu girişimin, önümüzdeki günlerde diplomasi trafiğiyle somut bir zemine kavuşması bekleniyor.
