Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni sirküler ile Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki mükelleflerin vergi beyan, ödeme ve elektronik defter yükümlülükleri 2026 yılına kadar uzatıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki mükellefleri yakından ilgilendiren çok kritik bir düzenlemeye imza attı. Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar nedeniyle ilan edilen mücbir sebep halinin sona ermesinin ardından, vergi ve hizmet beyannameleri ile e-defter süreçlerinde yeni bir takvim oluşturuldu.
Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden duyurulan Vergi Usul Kanunu sirküleri ile birlikte, ödeme ve beyan sürelerine dair tüm detaylar resmiyet kazandı. Bu düzenleme, deprem sonrası ekonomik toparlanma sürecindeki mükelleflere nefes aldırmayı amaçlıyor.
MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDAKİ İLLER VE YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI
Yeni düzenleme, 30 Kasım tarihinde mücbir sebep hali sona eren Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini doğrudan kapsıyor. Ayrıca Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler de bu genişletilmiş sürelerden faydalanabilecekler arasında yer alıyor.
Söz konusu bölgelerdeki mükelleflerin vermesi gereken beyanname ve bildirimlerin süreleri ile bu beyannamelere bağlı vergilerin ödeme tarihleri ileriye çekildi. Ayrıca elektronik defterlerin oluşturulması, imzalanması ve berat dosyalarının sisteme yüklenmesi süreçlerinde de önemli kolaylıklar sağlandı.
VERGİ BEYANNAMELERİ VE ÖDEME TAKVİMİNDE YENİ TARİHLER
Damga vergisi beyannamelerinin verilmesi ve bu beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergilerin ödenmesi için son tarih 20 Ocak 2026 olarak belirlendi. Vergi kesintisi yapmakla sorumlu olan mükelleflerin katma değer vergisi beyannamelerini iletmeleri için ise 21 Ocak 2026 tarihine kadar süre tanındı.
Muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile standart katma değer vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme işlemleri 23 Ocak 2026 tarihine kadar yapılabilecek. Bu esneklik sayesinde mükelleflerin üzerindeki mali yükümlülük baskısının hafifletilmesi ve işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesi hedefleniyor.
ELEKTRONİK DEFTER YÜKÜMLÜLÜKLERİ 5 HAZİRAN 2026’YA ERTELENDİ
Dijital kayıt tutma süreçleri kapsamında olan elektronik defterlerin oluşturulma ve imzalanma sürelerinde de çok kapsamlı bir ertelemeye gidildi. E-defter dosyaları ile bunlara ait berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi’ne yüklenmesi için belirlenen son tarih 5 Haziran 2026 oldu.
Bu uzun süreli erteleme, özellikle teknik altyapısını henüz tamamen toparlayamamış olan işletmeler için büyük bir avantaj sağlıyor. Mükellefler, dijital arşivlerini ve defter kayıtlarını hatasız bir şekilde tamamlamak için önlerinde geniş bir zaman dilimi bulacaklar.
YILLIK GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ BEYANLARINDA ÖZEL DÜZENLEME
Mücbir sebep döneminin başladığı tarihten itibaren verilemeyen tüm katma değer vergisi beyannameleri ve Ba-Bs bildirimleri için de yeni bir süreç tanımlandı. Bu dönemleri kapsayan bildirimlerin verilme ve tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri GİB tarafından yeniden yapılandırılarak ilan edildi.
Mükelleflerin 2022, 2023 ve 2024 vergilendirme dönemlerine ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için de özel tarihler belirlendi. Söz konusu yıllara ilişkin vergi beyanlarının yapılması ve ödeme işlemlerinin tamamlanması için mükelleflere ek süre imkanları sunuldu.
FAİZSİZ TAKSİTLENDİRME İMKANI VE BAŞVURU SÜRECİ
Düzenleme sadece süre uzatımıyla sınırlı kalmayıp, borçların ödenmesi noktasında da çok önemli bir kolaylığı beraberinde getiriyor. Mücbir sebep nedeniyle süreleri uzatılan alacaklar için mükelleflere 24 aya kadar faizsiz taksitlendirme imkanı sağlandı.
Bu avantajlı ödeme planından yararlanmak isteyen borçluların, sirkülerde belirtilen özel süreler içinde başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Diğer amme alacakları için ise faizsiz taksitlendirme başvurularının 2 Mart 2026 tarihine kadar yapılması şartı getirildi.
