AK Parti, İmralı’ya heyet gönderilmesi önerisine yönelik tutumunu netleştirirken, milletvekillerinin bu konudaki görüşleri kapalı grup toplantısında değerlendirildi. Toplantı sonrası konuşan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “İmralı konusuna olumlu bakıyoruz. Komisyonda oylama olursa biz AK Parti olarak olumlu oy vereceğiz” dedi.
Toplantının başkanlığını yürüten AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, milletvekillerinin İmralı ziyareti konusunda görüşlerini dinledi. Toplantı yaklaşık bir saat sürdü. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Genel bir değerlendirme yaptık” ifadesini kullandı.
MHP de İmralı Mesajı Vermişti
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha önce “Gerekirse İmralı’ya ben giderim” açıklamasıyla dikkat çekmişti. Bu sözler, AK Parti içindeki görüşmelerin ve kapalı grup toplantısının arka planında önemli bir rol oynuyor.
Komisyon Oylamasına Hazırlık
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun, İmralı’ya heyet gönderilmesini görüşmek üzere yaptığı öneri için yarın (komisyon takvimine göre) oylama yapılması bekleniyor. Abdullah Güler, bir dinleme ziyareti olabileceğini, oylamaya da ihtiyaç duyulabileceğini söyledi ve AK Parti’nin oyunun “kabul” yönünde olacağını açıkladı.
İttifak Görüşmeleri ve Oy Tablosu
Toplantı öncesinde AK Parti ile MHP arasında kurmay düzeyde görüşmeler de gerçekleşti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Abdullah Güler ile bir araya geldi. Yıldız, görüşmenin yarınki komisyondaki oylama öncesi siyasi bir manevra değil, daha çok fikir alışverişi amacı taşıdığını vurguladı.
Komisyon oylamasında salt çoğunluk için 31 “evet” oyu gerekiyor. Buna göre partilerin komisyon üyeleri sayıları şöyle:
-
AK Parti: 22
-
CHP: 11
-
DEM Parti: 5
-
MHP: 4
-
Yeni Yol Grubu: 3
-
TİP, EMEP, DSP, Yeniden Refah, Demokrat Parti ve HÜDA PAR: her birinden 1’er üye
AK Parti’nin desteğiyle MHP ve DEM Parti ile birlikte nitelikli çoğunluk sağlanabilir. Ancak CHP’nin oylamada nasıl bir tutum alacağı, kamuoyuna verilecek mesaj açısından kritik görülüyor.
