Kahramanmaraş’ta 9 öğrenci ile 1 öğretmenin yaşamını yitirdiği Ayser Çalık Ortaokulu saldırısına dair yürütülen soruşturmada kan donduran ayrıntılar gün yüzüne çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı resmi raporda, okul idarecileri ve bazı öğretmenlerin vahim ihmalleri tek tek sıralandı.
Müfettiş raporu doğrultusunda olay tarihinde görevli olan okul müdürü, müdür yardımcısı ve iki öğretmen hakkında resmi soruşturma izni çıkarıldı. Savcılığa iletilen raporda bahsi geçen eğitimcilerin görevlerini açıkça kötüye kullandıkları vurgulandı.
Silah Seslerini Duyup Okulu Terk Ettiler
İnceleme belgelerine göre okul müdürü C.K. ile yardımcısı F.B., kurşun seslerini işitir işitmez olayın cereyan ettiği kata yöneldi. Ancak yöneticilerin katliamı gördükten hemen sonra öğrencileri korumak yerine binadan kaçtıkları tespit edildi.
İdarecilerin tahliyeyi organize etmedikleri ve çocukları güvenli bölgelere ulaştırma vazifelerini tamamen aksattıkları raporda özel olarak belirtildi. İki yöneticinin sergilediği bu tavır güvenlik zaafiyetinin boyutunu gözler önüne serdi.
Öğretmene ‘Terk Suçu’ Rehberliğe İhmal Suçlaması
Olay anında sınıfta ders işleyen din kültürü öğretmeni A.T.’nin de benzer şekilde öğrencilerini arkasında bırakıp zemin kata koştuğu aktarıldı. Hazırlanan raporda bu eylemin Türk Ceza Kanunu kapsamında terk suçu teşkil edebileceği not düşüldü.
Saldırganın şiddet eğilimini daha önceden bildiği tespit edilen rehberlik uzmanı E.İ.’nin ise yasal bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği kaydedildi. Ailelerin avukatları adli sürecin yalnızca bu dört isimle kısıtlı kalmaması gerektiğini savunarak kapsamlı inceleme talep etti.
